Kandidaterna till Årets Kirunabo 2024
Axel Siikavuopio
Stenhårda Crossfit-pass med något av Kirunas A-lag som tävlar på mycket hög nivå eller kanske ett lekfullt pass med inslag av bus med de minsta barnen. Axel driver gymmen Boxen och Träningscentret Energi. Han jobbar ständigt med att göra anläggningarna så inkluderande som möjligt för Kirunaborna. Barn- och ungdomsträning, seniorträning, mammaträning men också många idrottsföreningar, företag och privatpersoner utanför grupperna kommer för att röra på sig. Axel lägger stort värde vid det personliga, att känna gemenskap och tillhörighet. Gymmen är ett andra hem, eller andrum i vardagen för många av medlemmarna. Han är också initiativtagare till insamlingar och event tillsammans med medlemmarna och Kirunas företagare. Inspiratören Axel Siikavuopios initiativrikedom, positivitet och entusiasm bidrar till att förbättra folkhälsan i Kiruna.
Britta Marakatt-Labba
Under mer än fyrtio år har Britta Marakatt-Labba lyft fram samisk kultur och historia i broderier, grafik, installationer och skulpturer. Hennes broderade landskap skildrar samiskt liv och vardag men också kolonialismens övergrepp och en natur hotad av exploatering. Britta Marakatt-Labba var tidigt politiskt aktiv. Under början av 1980-talet deltog hon i kampen mot utbyggnaden av Altaälven och hennes samhällsengagemang spelar än i dag en viktig roll i hennes konstnärskap. Hennes konst är också en betydande inspiration för nya generationers kamp för miljön och samiska rättigheter. Ett centralt verk i utställningen är det 24 meter långa broderiet ”Historjá” (2003–2007). Med stygnens hjälp tecknar Marakatt-Labba samernas historia, religion och vardag, och skildrar hur den materiella sinnevärlden samexisterar med den mytologiska.
Ida-Maria Svonni
Ida-Maria arbetar för att synliggöra och tillgängliggöra både den tornedalska och samiska kulturen i projektet Bada i kultur, ett viktigt projekt som fokuserar på samhörighet. Hon arbetar för att utveckla den anrika kulturmiljön runt Jukkasjärvi Hembygdsgård. Med en smittande nyfikenhet och ett brinn utöver det vanliga utbildar Ida-Maria såväl besökare, turister som infödda om samisk och lantalaisets historia. Via två museer som på Ida-Marias initiativ är iordningställda får sedan länge bortgångna (och delvis bortglömda) människors glädje, sorg och vedermödor åter liv. Under juni månad arrangerade Ida-Maria, tillsammans med Tornedalsteatern, en utomhuspjäs som drog stor publik och fina recensioner, vid namn ”Älven/Eatnu/Enu”. Pjäsen behandlade samernas och tornedalingarnas olikheter och likheter utifrån två familjer i flera generationer.
Jennie Martinez
En vuxen som står på ungdomarnas sida när det bland annat gäller livet med EPA, motorintresse, att hänga på stan eller att ha en vettig lokal och trygg miljö. Jennie har ofta dragit igång de vuxna, och setts “nattvandra” tillsammans för att hålla ett vakande och tryggt öga på ungdomarna i stan. Hon var också en av dem som startade ungdomsverksamhet under motorklubbens flagg 2022. Motorintresserade ungdomar har kunnat komma dit med sina a-traktorer, bilar, skotrar och mopeder. De har kunnat boka garaget, meka och spela hög musik. Nu har de blivit av med sin lokal på industriområdet, där de har kunnat umgås och spela musik utan att grannar blivit störda. Jennie fortsätter att kämpa för Kirunas ungdomar och en bra lokal på en trygg plats för dem.
John Salomonsson
2022 blev John historisk när han blev den allra första proffsboxaren från Kiruna. 2023 vann han dessutom sin proffsdebut när han mötte den 10 år yngre georgiern Slava Margishvili i cruiservikt över 4 ronder. John vägde in på 86,3 kg och Slava på 89,9 kg och i en gedigen och rätt tuff och ganska jämn match var “mannen från Kiruna” den snäppet starkare och bättre och förde, bejublat, hem segern på poäng. John har boxats i många år som amatör för BK Winter, Kiruna, men det blir inte så många matchtillfällen längst här uppe i norr, så han har spridit ut 20 amatörmatcher över åtta års tid, från 2014 till 2022. John har dock skaffat sig ett rykte om att vara en hårding i ringen. Han har vunnit Norrländska mästerskapen och besegrat både norska och finska medaljörer, och har två gånger medverkat på SM. När det började pratas arrangera boxningsgala i Kiruna gav John svaret, som nu blivit klassiskt; “Hörru du jag ska vara lite ovanlig nu. Men jag tänker inte så. Det jag tänker på nu är att jag vill hem till stugan och basta med mina kompisar. Kanske ta fram skotern också”.
Ola Lundberg
Visselblåsaren som vågade berätta vad han sett och upplevt inom Kirunas äldreomsorg. Tack vare hans mod, ärlighet och medmänsklighet belyste han hur illa personer beroende av omvårdnad har det och vilka otroligt stora brister det är inom äldrevården i Kiruna. Dessa brister är något som drabbar boenden men också personal som vill väl och har hjärtat på rätt ställe. Han berättade något som många äldre, dementa, boenden, anhöriga varken kan eller vågar. Många har försökt berätta men inte blivit hörda. Olas berättelse kan förhoppningsvis göra att äldreomsorgen blir bättre i Kiruna. En medmänniska som höjde rösten rejält, för några av de svagaste i Kiruna som faktiskt varit de som varit med om att “bygga upp” staden en gång i tiden.