Kiruna-Podden

Välkommen till Kiruna-Podden! Precis som Kiruna-Tidningen så görs den för, av och om Kiruna och Kirunaborna. Producent är Sofia Agronius.

Du hittar alla avsnitt här samt på andra ställen där poddar finns. Följ också Kiruna-Podden på Facebook och Instagram för att se vad vi har på gång. Har du tankar, tips, förslag och synpunkter? Kontakta oss på kirunapodden@kirunatidningen.se

Välkomna till Kallprat, en serie specialavsnitt i mellandagarna där olika personer får berätta om vad de vill. Jag heter Sofia Agronius och producerar Kiruna-Podden. I det här fjärde och sista Kallpratet för året så träffar jag Lennart Lantto, fd kultursekreterare, som berättar en hel del historier för oss från sin karriär innanför stadshusets väggar men också från andra delar av livet. Ett liv präglat av idrott till att börja med och sedan kultur. Vi tar oss genom berättelser om flaggstänger i Masugnsbyn, konst som fått omgivningen att reagera, en drottning som avviker från planen och om ett makalöst bär som fler borde plocka. Jag hoppas ni hänger med i svängarna. Musiken i avsnittet har Lennart fått önska. God lyssning!
Musik:
Shanes – ”Cara Mia”
Kaggen och Bengt-Ola – ”Rantakoivun alla” (deras version av Reijo Taipales original från 1970)
Shanes – ”Vem får följa dig hem?” (cover på Jerry Williams ”Who´s Gonna Follow You Home?”)
Producent: Sofia Agronius
Jingel: Mattias Timander
Övrig musik: slip.stream
I det här Kallpratet får vi en liten inblick i livet för en av Kirunas första kända ansikten. Det barn som kom att födas först i det som skulle bli Kiruna samhälle och som får gruvdisponent Hjalmar Lundbohm till gudfar – Kiruna Söderberg. Dessa två skulle komma att följas åt hela Kirunas liv som inte blev så långt tyvärr. Britt Inger Forsberg är barnbarn till Kiruna och har länge letat information om sin mormor. Kiruna-Podden ger henne chansen att berätta om det hon hittat för er. God lyssning!

Brevläsare: Lars Lindberg och Sofia Agronius
Producent: Sofia Agronius
Jingel Mattias Timander
Övrig musik: slip.stream
I detta Kallprat samtalar producent Sofia Agronius med konstnärerna och tillika systrarna Agneta Andersson och Victoria Andersson om deras konstnärliga projekt – ”Andra sidan”. De har genom att resa till platser de härstammar ifrån – Kattuvuoma, Lainio och Parkalompolo – försökt sätta fingret på något kring vår historia här uppe. Vad händer med oss när våra livsmönster ändras? De får reda på en hel del berättelser om personer och platser från förr och i april 2024 ställde de ut en redovisning av projektet i Agnetas ateljé i Kiruna. Där visade de bland annat objekt de samlat på sig i sin konstnärliga forskning. 
De bjöd också in fyra personer, med anknytning till dessa platser, att skriva varsin text på valfritt ämne. Resultatet blev personliga berättelser fulla av betraktelser och reflektioner kring historia och samtid. Ni kommer få höra författarna läsa upp sina egna texter:
Marianne Stöckel – dikt ”Ripanen” samt texten ”Andra sidan/Toisella puolella – Kattuvuoma – Byarnas by”
Lars Elenius – ”Kiselstenar”
Lena Ylipää – ”Den platta punktbaggen och riksintresset”
Fredrik Mattsson – ”På jakt efter ett förflutet”
God lyssning!
Producent: Sofia Agronius
Jingel: Mattias Timander
Övrig musik: slip.stream 
Höstorkestern är ett musikkollektiv med rötter från Kiruna och musikföreningen Tusen Toner. I detta Kallprat möter poeten och mångsysslaren från Hakkas, David Väyrynen, 3/30 av musikkollektivets medlemmar, Jonas Pietikäinen, Hannes Autio Pudas och Viktor Krutrök. Det blir ett samtal om hur ett musikkollektiv fungerar. Hur mycket konflikter blir det egentligen? Vad Tusen Toner har betytt för dem, om att spela in på okonventionella platser och mycket mer. Samtalet är inramat av Höstorkesterns egen musik. God lyssning!

Producerat av: Höstorkestern och David Väyrynen i samarbete med Kiruna-Podden
Klipp och mix: Jonas Pietikäinen och Sofia Agronius
Foto: Johnny Isaksson
Jingel: Mattias Timander
Övrig musik: slip.stream

Höstorkesterns låtar i ordning:
Apokolapps
Markkinatanssit
Kattguldsgloria
Luossajärvi Blues
Kämpa ett tag till!
Atomer/Elektroner
Varandra
E10:an (Den långa vägen hem)
Kiruna dör…..Slåss!!!!!
Avsnitt 23. Fredrik Prost är samisk konsthantverkare och han har skrivit en bok om samisk andlighet på nordsamiska. Det som är speciellt med denna bok är att den inte är översatt till något annat språk. Varför har han valt att göra så? Vad är hans egen relation till andlighet? Vi kommer in på historia kring kristendom och samisk andlighet, kolonisation och dekolonisation, hans relation till kniven och mycket annat. God lyssning!

Foto: Rebecca Lundh
Producent: Sofia Agronius
Research: Marie-Louise Niia
Jingel: Mattias Timander
Övrig musik: slip.stream
Avsnitt 22. Vad gör en dödsdoula? Jag träffar Mirja Mörtlund som nyligt utbildat sig till det. Hon vill vara någon att luta sig mot om man är döende eller anhörig till en döende. Vi pratar en del om hennes utbildning, hur hon kom på att hon skulle gå den, begravningar i Tornedalen och hur vi själva vill bli begravda. Men vi kommer också in på att sorg kan handla om andra förluster som till exempel att inte ha fått med sig språket, meänkieli eller finska i det här fallet. Hoppas ni får en god känsla med er när ni lyssnar trots ämnet. Hör av dig på sociala medier eller mejla till kirunapodden@kirunatidningen.se om du vill berätta om någon egen erfarenhet eller tanke kring döden som du har, eller bara kommentera avsnittet. God lyssning!
Producent: Sofia Agronius
Jingel: Mattias Timander
Foto: Mirja Mörtlund
Avsnitt 21. Gabriella Stenberg Wieser är rymdforskaren med rötter i Vänersborg som med hjälp av sitt rymd- och fysikintresse tagit sig upp till Kiruna för att forska på just rymden. På Institutet för Rymdfysik (IRF), strax utanför Kiruna centrum, bedriver hon forskning och handleder doktorander. Rent formellt är hon docent i rymdfysik men många känner nog också igen henne från SVT:s ”Fråga Lund”. Där är hon med som fysiker i expertpanelen som svarar på tittarnas frågor kring hur saker och ting fungerar. 
I det här lite extra långa avsnittet svarar hon bland annat på frågor från lyssnare, barn från förskolan Fjällbjörken och elever från Rymdgymnasiet kring just rymden. Hoppas ni lär er något och kan känna Gabriellas entusiasm för rymden och all dess möjligheter. God lyssning!
Producent: Sofia Agronius
Jingel: Mattias Timander
Övrig musik: slip.stream
Foto: IRF
Avsnitt 20. Den här gången dyker vi ner under vattenytan för att spana efter vrak. Jag träffar Simon Kenttä som till vardags arbetar som läkare på Kiruna lasarett, men som under en stor del av sin övriga tid är vrakdykare. Hur hittade han det intresset? Vad har han hittat och fått vara med om under ytan? Vilka risker finns? Hur är det att leta efter vrak? Vilken utrustning använder man? Ja, tusen frågor blev det. Hoppas ni får en trevlig stund och kanske blir lite sugna på äventyr nere i djupet. God lyssning!

Producent: Sofia Agronius
Jingel: Mattias Timander
Foto: Simon Kenttä

Avsnitt 19. Har du någon gång funderat på om sättet du lever ditt liv på skulle kunna ändras? Kanske dra ner på utgifter, spara pengar, jobba färre timmar… I detta avsnitt träffar jag Rickard Fjällborg som sedan några år tillbaka jobbar så lite som möjligt för att kunna vara så långa perioder som möjligt till fjälls. Där jagar han ripa, fiskar och njuter av livet och naturen. Han använder ofta ordet ”livsleveri” på sina sociala medier för att beskriva det han gör. Att leva och njuta av livet här och nu. Vilka livsval har han gjort för att kunna leva som han gör? Hoppas detta avsnitt kan inspirera till att fundera vad DU mår bäst av. Kanske lever du redan ditt perfekt balanserade liv? Då får du gärna berätta om det i Kiruna-Poddens sociala medier. Detta spelades in redan i april 2024. God lyssning!

Producent: Sofia Agronius
Jingel: Mattias Timander
Foto: Rickard Fjällborg

Avsnitt 18. Följ med till en väldigt speciell premiär för filmen ”Vägen till ingenstans”. En dokumentärfilm som skildrar livet på andra sidan Torneträsk och vägen som binder samman fem byar där. Vägen är inte ansluten till vägnätet och det var denna företeelse tillsammans med människornas berättelser som gjorde att Johan Palmgren, regissör, ville skildra livet här på andra sidan. Han återkom till platsen under tre års tid. Vi träffar Johan och pratar med människor på plats vid filmvisningen som på ett eller annat sätt är med i filmen. De som deltar i avsnittet är Johan Palmgren, Marianne Stöckel, Solveig Sandström, Teresa Edeblom, Sven-Erik Stöckel och Håkan och Barbro Naarttijärvi. Redaktör för Kiruna-Tidningen, Helena Sjöholm, hörs också i avsnittet och hon har skrivit en recension om filmen i senaste tidningen (nr 7, 2024). God lyssning!

Producent: Sofia Agronius
Foto: Helena Sjöholm
Jingel: Mattias Timander
Övrig musik: slip.stream

Avsnitt 17. Tredje säsongen är här! En helg i augusti hade ett gäng föreningar dragit ihop ett gediget program för att fira att Vittangi blir 350 år i år. Kiruna-Podden åkte ut under fredagen och pratade med en hel del personer. I avsnittet hör du Agneta Henriksson, Erika Wiss, Sofia Lagerlöf Määttä, Kjell Rautio, Curt Persson, Tova Joki, Josefin Henriksson, Daniel Åberg och Viktor Krutrök. Det blir en del om byns historia och föreningsliv. Jag undrar också om det går att sammanfatta byn i tre ord och vad som gör att man trivs att bo eller vara i byn? Tack till alla medverkande! God lyssning!
Producent: Sofia Agronius 
Jingelmakare: Mattias Timander
Avsnitt 16. Säsongsavslutning! Detta avsnitt kanske kan bidra med inspiration till ett äventyr? Sara Falck har ägnat nästan ett halvt år till att vandra Pacific Crest National Scenic Trail, som ligger på USA:s västkust. Leden är nästan 430 mil lång. Hör henne berätta om strapatser hon varit med om, vänner hon mött och vad som händer mentalt respektive fysiskt under en sådan lång vandring. God lyssning!

Foto: Privat
Jingel: Mattias Timander
Övrig musik: slip.stream

Avsnitt 15. Välkommen till ett avsnitt som är smockfullt med information och därför lite extra långt. Det kom ett önskemål från en lyssnare om att få höra om den stundande flytten av Kiruna kyrka. Jag bjöd då in Stefan Holmblad och Joel Ahlquist från LKAB för den tekniska biten i hur man flyttar en så stor träbyggnad. Kyrkoherde Lena Tjärnberg för att höra hur Kiruna pastorat påverkas. Och så en ung blivande organist, Vilgot Westerlund Väppling, som berättar om hur det är att spela orgel och bjuder oss på vackert spel på det mäktiga instrumentet. Det blir både nytta och nöje i avsnittet. God lyssning!

Producent: Sofia Agronius
Jingelmakare: Mattias Timander
Musikstyckena som Vilgot spelar på orgeln:
Preludium i klassisk stil, Gordon Young
Hertzlich thut mich verlangen, Johann Sebastian Bach
Källor till fakta i avsnittet:
– Boken Kiruna 100 år del 2, artikel om kyrkor i Kiruna av Rune Backlund
– kirunalapland.se
– Kiruna kommun
– Norrbottens museum

Avsnitt 14. Vad innebär det att ha ett barn som behöver ständig tillsyn på grund av en livshotande sjukdom? Hur klarar man av sömnbrist och oro? Ni får träffa Lise-Lotte Oskarsson vars dotter fick typ 1-diabetes för drygt 1,5 år sedan. Hur förändras ens liv och rutiner? Ni hör svaren i avsnittet. Dessutom om hur viktigt det är att inte glömma bort sig själv i det nya sättet att leva. För att överleva och fungera. God lyssning.

Avsnitt 13. Fanny Kivimäki besöker Kiruna-Podden och berättar om sitt liv som yrkesverksam dansare, hur hon hittar sina idéer, vad dans och rörelse kan betyda för människor och hur rötter och hemlängtan är en källa av inspiration för henne. Hoppas du också smittas av hennes underbara energi, sätter igång din favoritmusik, sluter ögonen och låter kroppen röra på sig. God lyssning!

Foto: Monika Manowska
Klipp och ljudmix: Marie-Louise Niia
Jinglar: Mattias Timander
Producent och programledare: Sofia Agronius

Avsnitt 12. I detta avsnitt möter vi Kiruna växers projektledare Mats Tyni som med en bakgrund inom IT och rymdbranschen nu jobbar med att försöka öka antalet kirunabor. Detta med hjälp av 65 lokala företag som har behov av att kompetent arbetskraft flyttar hit och hittar sitt hem här. Det blir en del snack om ”tiny homes” men även om den gemensamma historia som många här uppe delar. God lyssning!
Avsnitt 11. Vad är ett ”nördkonvent”? Vi bjöd in två av dem som arrangerar GirCon för att få veta mer, Lina Brännström och Gudrun Skogsberg. Detta konvent sker 1-3 mars, 2024, och är ett initiativ från ungdomar här i Kiruna som annars får åka långt för att vara med på liknande aktiviteter. Cosplay, bräd- och rollspel, lajv, utställningar och praktiska workshops bjuds det på i dagarna tre. Förhoppningen är att detta ska kunna bli något återkommande som gör att ”nördar” från hela Sverige kommer till Kiruna. God lyssning!
Jingel: Mattias Timander 
Övrig musik: slip.stream
Avsnitt 10. Monstera gästar poddstudion! Ett ungt band som hittat varandra på gymnasiet och nu spelar och skriver låtar ihop. Vi pratar om hur de börjat med musiken, hur det är att stå och spela för stor publik på Kirunafestivalen, Tusen toners betydelse och mycket mer. Monstera består av Emilia Brännström, Maja Costa Sjöström, My Eliasson och Milly Sundgren. God lyssning!
Musik i avsnittet:
Jinglar – Mattias Timander
Don´t you Dare – Monstera
Marionettes – Monstera
Övrig musik från slip.stream
Foto: Jörgen Medman
Premiär för säsong 2!
Avsnitt 9. Vår första gäst för säsongen är Maria Lind, ny konstmuseichef för Kin – museum för samtidskonst. En person med spännande meriter och erfarenheter som tagit tag i museets verksamhet så att det ska bli en mer aktiv del av Kiruna, Norrbotten och i Barentsregionen. Vi får veta mer om samtidskonst och hur en kan närma sig den, vad som händer på museet och lite om Marias bakgrund. God lyssning!
Foto: Anna Titova
I det fjärde och sista specialavsnittet från Kiruna-Podden möter jag Mattias Timander, en ung kulturarbetare med litteraturen nära hjärtat. Med en grund i teater och musik har han gett sig ut i stora världen och utforskar sin litterära röst. Ett kallprat med värme. Från oss till er. Vi hörs under 2024 igen. Gott Nytt År!
Text i avsnittet:
”Kiruna betyder ripa” av Mattias Timander
Juljingel: Mattias Timander
Producent: Sofia Agronius
Ljudeffekt: slip.stream
Dagens kallpratare är Lena Ylipää, konstnär baserad i Lainio sedan många år tillbaka. Hennes arbeten utgår ofta från vardagen i Tornedalen. Ni får höra henne berätta om några av hennes verk och att upptäcka att dessa till viss del är självporträtt. Du får även höra om att vara ”stugunge” i Lainio, att betrakta historieskrivningen med nya ögon och att återta ett modersmål. God lyssning!
Producent: Sofia Agronius
Jingel: Mattias Timander
Övrig musik från slip.stream
Dagens kallpratare är Lars Lindberg som spenderat sitt yrkesliv inom media, bland annat som chefredaktör på NSD, VD på Radiotjänst och han har också varit ordförande i Tidningsföreningen i Kiruna. Idag är han skribent och debattör. Han luftar sina funderingar om Kiruna just nu. God lyssning!
Producent: Sofia Agronius
Jingel: Mattias Timander
Övrig musik från slip.stream
Första kallpratare ut är Ida-Maria Svonni som delar med sig om hur det är att leva med en fot i den samiska kulturen och den andra i den lantalaisiska, men också om hur kunskap leder till förståelse, något hon lärt sig sedan barndomen i Svappavaara. Hör också om hennes projekt Bada i Kultur som hon genomför på Jukkasjärvi hembygdsgård. God lyssning!
Producent: Sofia Agronius
Jingel: Mattias Timander
Övrig musik från slip.stream
Avsnitt 8. Wilma Saga är den unga poeten med fötterna djupt rotade i Malmfälten. Hon beskriver livet här uppe rakt på så att det träffar en rätt i hjärtat. Hennes texter har tagit henne till finaler i Poetry slam, teveprogram, tidningsartiklar och festivaler som till exempel Bok & Bild på Kulturens hus i Luleå. Vi pratar om allt möjligt bland annat om arbetet som mekaniker i gruvan och varför det är positivt när hennes mamma gråter… God lyssning!
Wilma Saga bjuder på två av sina texter:
”Vi är verkligheten” och ”Urkraft”
Jingel: Mattias Timander
Producent: Sofia Agronius
Avsnitt 7. Johanna är fjärde generationen som driver klädbutiken Centrum. En butik med anor – snart 100 år! Om att fortsätta en tradition att driva butiken, att förmedla sin historia, hur klädbranschen förändrats genom åren, om Centrumhuset som Lina Hjort byggt 1923 och sen får vi höra om kusligheter som hänt i huset såklart… Jag ringer också upp Johanna och checkar läget efter att huset revs i början av december. God lyssning!
Jingel: Mattias Timander
Klipp och ljudmix: Marie-Louise Niia och Sofia Agronius
Producent: Sofia Agronius
Avsnitt 6. Clara Nyström drogs upp till Kiruna efter att ha hört om Kirunas spännande historia och framtid på sin utbildning till bebyggelseantikvarie. Hon är en av dem som kämpar för att behålla kulturvärden i den enormt spännande stadsomvandling som pågår för fullt. Avsnittet spelades in tidigare i höst och innan inspelningen gick vi ut, bad vi er lyssnare ställa frågor till Clara. Det kom ett gäng! Följ oss gärna på sociala medier för bilder på byggnader, skulpturer och annat som nämns i avsnittet. Dessutom får ni en julhälsning från Kiruna Bokhandel. God lyssning!
Jingel: Mattias Timander
Producent: Sofia Agronius
Track: ”Top Of The Tree” Music provided by https://slip.stream
Avsnitt 5. Magnus Lundgren har i över 30 år varit körledare i Kiruna. Han drogs upp till hit med hjälp av rymden men landade i musiken och Kirunas levande kulturliv. Vi får följa med på en körträning med Vox Arctica och vi pratar om det hälsosamma med att sjunga i kör och målet att få en grupp människor att sjunga tillsammans och inte bara samtidigt. När flera röster blir en är det mäktigt. God lyssning!

Jingel: Mattias Timander
Musik: Natten går tunga fjät i arrangemang av Magnus Lundgren med kören Vox Arctica
Producent: Sofia Agronius
Avsnitt 4. Good Embers består av Helena Sydberg och Eléonor Tornéus som hittat varandra i längtan efter att uppfylla sina musikdrömmar. Vi pratar om vad de skapar för musik, inspiration, att börja med drömmen senare i livet och mycket mer. Vi får dessutom höra lite av två av deras egna låtar som är omöjliga att inte bli berörd av. En Kiruna-Tidningenproduktion i ditt öra. God lyssning!

Musik: Under himlens tak – Good Embers, Varannat steg – Good Embers.
Intro och jingel: Mattias Timander
Producent: Sofia Agronius
Avsnitt 3. Kiruna kommun kämpar för att behålla och öka antalet invånare. Det ekonomiska läget är kärvt i en tid av nybyggen och samhällsomvandling. Hur bygger man ett attraktivt samhälle? Kultur är en del av svaret. Hör mer om vad det innebär att ansöka om att Kiruna ska bli Europeisk Kulturhuvudstad 2029 och vad förhoppningen är att det ska leda till i livskvalitet för Kirunaborna. Gäster är Emma Jonsson, tillväxtstrateg, och Sofia Lagerlöf Määttä, kulturstrateg, Kiruna kommun.

Producent: Sofia Agronius
Musik: Mattias Timander
Avsnitt 2. Björn Pettersson Thuuri, musikprofil och projektledare för Kultura Kiruna, intervjuas om livet med musiken och om att rådda en stor och spännande kulturfestival i Kiruna nu i november. Det blir ett samtal om att bo på liten ort och arbeta med musik och kultur. Om att skapa det en själv känner behövs för att kunna bo kvar. Det handlar också om näringslivets roll i att vilja skapa ett attraktivt samhälle men framförallt att vi uppnår mycket tillsammans när vi hjälps åt. Självklart får du höra mer om Kultura Kiruna som pågår 17-26 november. God lyssning!
Jingel: Mattias Timander
Producent: Sofia Agronius
Foto: Helena Sjöholm
Avsnitt 1. Vår nya satsning Kiruna-Podden presenteras av poddens producent och programledare Sofia Agronius och Tidningsföreningens ordförande Alex Olofsson. Kiruna-Tidningens tidigare redaktör Peter Pääjärvi om arbetet med Kiruna-Tidningen i dag. Tidningens förste chefredaktör och ansvarige utgivare Kjell Törmä berättar om när Tidningsföreningen bildades och det allra första numret av Kiruna-Tidningen kom ut i december 1991.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial